top of page

ARCHIVE MUSEA EXHIBITIONS

2001 POEZIEZOMER WATOU Niek Kortekaas maakt op vraag van Gwy Mandelinck de scenografie voor de editie van 2001, hij filmde Hugo Claus die zijn gedicht 'De Sporen' integraal voorla, een pakkend portret.
2000 VAN TORENS STEKELIG Met Van Torens Stekelig loopt voor de allereerste keer in Antwerpen een tentoonstelling over Antwerpen in de Middeleeuwen. Tegelijk is de expo een proefopstelling voor het nog te bouwen Museum Aan de Stroom (MAS). Alvast genoeg redenen voor een bezoekje. Reken daarbij nog de prachtige vormgeving van scenograaf Niek Kortekaas, die het Hessenhuis een apart kleedje aantrok. Arne Van Staeyen Dinsdag 3 oktober 2000 om 00:00 BR>Het MAS zal het verhaal van de geschiedenis van Antwerpen en de haven vertellen. Nu al wordt in het Hessenhuis een tipje gelicht van hoe dat er zal uitzien. Tentoonstellingsmakers Jan Lampo en Werner van Hoof doken als pioniers in het verleden en kwamen boven met enkele merkwaardige vondsten. Van Torens Stekelig vertelt aan de hand van archeologische vondsten, oorkondes, wapens, plattegronden, beelden en braadpannen voor de eerste keer hoe een Frankisch vissersdorp uitgroeide tot metropool. Tot nu toe stonden Antwerpse expo's over de geschiedenis altijd in het teken van de Gouden Eeuw of thema's uit recentere periodes. "Het verdere verleden van Antwerpen is redelijk onbestudeerd", verhaalt Jan Lampo. "Misschien juist omdat er aan de Antwerpse universiteiten geen licenties geschiedenis worden gegeven." De tentoonstellingsmakers vonden betrekkelijk weinig materiële getuigenissen van de Antwerpse Middeleeuwen. Toch is er genoeg om op boeiende wijze de ontwikkeling van stad, bestuur, economisch en sociaal leven en cultuur te schetsen. Muntstuk Antwerpen stelde als stad vóór 1490 niet veel voor. Misschien ontbreekt wel het belangrijkste stuk: een zevende-eeuws Frankisch gouden muntje met opschrift Anderpus . De Bibliothèque Nationale in Parijs, eigenaar van het muntje, vond echter geen conservator om het tot hier te brengen. "Dat muntstuk kan eigenlijk de geschiedenis van Antwerpen herschrijven. Want het bewijst dat hier in de zevende eeuw al een muntslagerij was. En die vond je enkel in belangrijke steden", vertelt Lampo. De tentoonstelling zelf is prachtig ingericht. Het o zo onwerkbare Hessenhuis kreeg van scenograaf Niek Kortekaas een heel ander uitzicht. De gelijkvloerse verdieping biedt een mooie stand van zaken van de historische kennis. De zaal, ingericht als een kloostergang, wordt doormidden gesneden door een lange verlichte sleuf, volgestouwd met aardewerk. Een reusachtig boek toont hoe de stad tussen 500 en 1500 uitbreidde. Op de bovenverdieping staat een 'container' met allerlei waardevolle, maar niet-Antwerpse objecten. Die zullen geen plaats krijgen in het MAS. Bovendien is de tentoonstelling een absolute must
WEDSTRIJDEN NOT REALISED Niek Kortekaas ontwerpt regelmatig voor wedstrijden tenders. Een beeldverslag met sporen; Njieto ano Architects voor de schat van Oignies in Namen, Het Jenevermuseum in Hasselt, Het vlasmuseum in Kortrijk, De Mijnsite in Beringen,.
2006 KORTRIJK 1302 Kortekaas verzorgt de scenografie voor de permanente tentoonstelling, rond de Gulden Sporenslag ism Stijn Conincx en Maverick ICS. Centraal in het ontwerp was een reuze maquette in Corte staal zink en RVS , de afwikkeling van de stad Kortrijk werd gerealiseerd met cederhout koper en messing.
2018 CLAUS LETTERENHUIS In samenwerking met Hilde van Mieghem maakt Kortekaas een tijdelijke tentoonstelling over Hugo Claus, voor het letteren Huis te Antwerpen. De toegewezen ruimte in L-vormig en niet evident want klein.Door een monumentale toevoeging worden de binnen en buitenruimte met elkaar verbonden, Kortekaas maakt één grote collage van Claus en plaatst die op de binnenkoer van het Letteren Huis, Claus lijkt van buiten mee naar zichzelf te kijken als een visuele metafoor. De portretten collage is opgebouwd vanuit prille jeugdfoto's tot zijn laatste portret. Eenvoudige concentratie cirkels duiden de grote periodes uit het oeuvre van Claus.
2012 INCUBATOR MIJN SITE In opdracht van de LRM in samenwerking met Alfredo de Gregorio&Partners, Tensy van Herle. Niek Kortekaas wordt in een relatief laat stadium betrokken bij dit project. Intuïtief reageert hij onmiddellijk met het idee om het gelijkvloers te verbinden met het Atrium op de eerste verdieping door een monumentale trapstructuur, waarbij de bezoekers letterlijk over een stukje mijnverleden het Atrium bezoeken. Ook de tweedeling van de gewone mijnwerker en de de mijndirectie kreeg daarmee een symbolische invulling.
2017 VAN HAERENTS Op vraag van Walter Vanhaerent maakt Niek Kortekaas een studie voor een depot, 'Schaulager' concept opstelling. Het gebruikte instrument is een maquette om een ander aanschouwelijk te maken en op die manier, consultancy gewijs, sturing te geven aan de wensen van de opdrachtgever.
2009 STEPHANE BEEL M LEUVEN Ontwerp Concept voorstel Museum M te Leuven in samenwerking met Stéphane Beel Architecten. (niet gerealiseerd)
2008 GALLO ROMEINS MUSEUM Niek Kortekaas ontwerpt in samenwerking met Alfredo de Gregorio de scenografie voor de permanente collectie voor het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. Het museum en de scenografie behaalde de prestigeuze 'European Museum of the Year award 2011'.
bottom of page